Exotisch tuinieren in Nederland

Zelf zaaien ?

Zelf zaden zaaien; of het nou palm, litchi, papaja, mango of wat dan ook voor plant het is; het is leuk om te zien wat je zelf kan laten ontkiemen en groeien. Helemaal als je uiteindelijk je eigen ontkiemde plantjes, als exotische juweeltjes in de tuin of op het terras kan zetten.

Allereerst is het natuurlijk van belang om de benodigde zaden en kiem-materiaal in huis te halen. Daarbij moet je wel rekening houden met wat de zaden nodig hebben kwa temperatuur, vochtigheid, soort grond , etc.

Vandaar hier al een aantal voorbeelden van hoe men op een vrij simpele manier planten kan gaan zaaien.
Ik heb een aantal maanden geleden zelf voor de eerste keer palmen gezaaid. Dit waren dood-ordinaire Dadels die ik bij de Edah had aangeschaft. Eerst lekker opgegeten en daarna in turfpotjes in een plastic bak met huishoudfolie erop op de schouw gezet.
Met als gevolg ? Van de 15 gezaaide zaden bijna 95 % opkomst !

Ondertussen wel al een stuk verder en heb ondertussen de complete vensterbank in de slaapkamer al volstaan met kleine ontkiemde palmpjes, waaronder 6 Nannorhops-ritchiana, een paar phoenix threophratii, 2 Adonidia Merrilii's en een stuk of 10 Phoenix Dactilifera ( oftewel de dadels ) staan.

Bij palmen is het van belang dat je goed van te voren weet wat de zaden voor klimaat willen. De ene soort wil enkel onder de 25 Graden ontkiemen ( zoals de Trachycarpus ) de ander pas bij temperaturen boven de 30 graden. ( zoals bv een Trinax radiata )

rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

Laatste Update: 04 juni 2012

Hans van Wijck
info@anaxotic.nl
ICQ: 5584209
MSN: anakin023@hotmail.com